Buitengewoon ontworpen

Kenmerkend voor Holland Park is de diversiteit aan woningen met verschillende gevels, gelegen aan water en groen. Door samenwerking met Nederlandse toparchitecten en ontwerpers ontstaat er een rijke mix aan bouwstijlen, binnentuinen en design in de openbare ruimte. Niet alleen gerenommeerde namen als Sjoerd Soeters (Pleasant Places Happy People), Karres & Brands landschapsarchitecten, Groosman Partners architecten, Geurst & Schulze architecten, maar ook jonge, opkomende talenten en bureaus zorgen ervoor dat je in Holland Park met je tijd ‘meewoont’.

Architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters, PP HP

Sjoerd Soeters, bekend van zijn ontwerpen voor het Java-eiland in Amsterdam en Sluseholmen in Kopenhagen, vertelt over zijn plannen voor Holland Park in Diemen. Het hele interview vind je in het magazine, klik daarvoor hier. We hebben er een paar typerende uitspraken uitgehaald

architectuur-slideshow-1
architectuur-slideshow-2
architectuur-slideshow-3
architectuur-slideshow-4
architectuur-slideshow-5

Kun je vertellen hoe je ontwerp voor Holland Park in elkaar steekt?

André Snippe, de ontwikkelaar, kende ons werk van Sluseholmen in Kopenhagen. Een wijk waarvoor mijn bureau het ontwerp heeft gemaakt. Zoiets wilde hij in Diemen ook. In plaats van losse gebouwen, hebben we gesloten bouwblokken van vijf of zes bouwlagen ontworpen, met een hoge dichtheid. De appartementen kijken uit op de straten en grachten ertussen, zodat het een veilig gebied wordt. Aan de buitenzijde van het plan, langs de metrolijn, hebben we blokken ontworpen aan een kade, die van elkaar gescheiden worden door intieme pleintjes.

Verder zorgen we ervoor dat de gevels van de blokken niet allemaal langs een rechte lijn lopen, maar steeds net onder een andere hoek staan. Het gevolg is dat de grachtjes ertussen allemaal geknikt zijn. Daardoor ontvouwt het zicht op elk nieuw blok zich geleidelijk. In het midden van het gebied komt een plein dat aansluit op het nieuw aan te leggen Bergwijkpark. Het plan is helemaal bedacht vanuit de openbare ruimte: hoe lopen de straten, hoe liggen ze het beste in de zon? We hebben de openbare ruimte zo klein gemaakt dat het bijna niet kleiner kon.

Waarom vind je smalle straten en intieme pleinen zo belangrijk?

De enige manier waarop we sociaal actieve stedelijke milieus kunnen maken, is door de openbare ruimte zo klein mogelijk te maken. Daardoor wordt de kans dat bewoners elkaar tegenkomen zo groot mogelijk. Dat zit in al onze plannen, en dat hebben we hier ook gedaan. Het wordt een stedelijk gebied. De grachten lopen rond, net zoals de grachten in de binnenstad. De zonnige kant van de gracht is steeds een kade; aan de schaduwzijde staan de gebouwen consequent met de voeten in het water. Vol in het zicht zijn de gevels aan de buitenzijdes van de bochten, waar de zon op valt. Dat is precies wat we in Sluseholmen ook hebben gedaan. We hebben eigenlijk Sluseholmen vertaald naar deze locatie.

Hoe gaat het met de auto’s?

Bewoners parkeren in de garages; alleen de bezoekers parkeren op straat. Een groot deel van de buurt wordt een dertigkilometerzone. We willen een vorm van shared space maken. Dat begrip is in Nederland uitgevonden en vervolgens door de Engelsen zo genoemd. Het betekent dat de voetganger, de fietser en de auto gebruikmaken van dezelfde ruimte en daarbij rekening met elkaar houden.

Er komen dus geen gescheiden rijbanen?

Nee, liever niet. Bij lage snelheiden is er oogcontact en zie je mensen gebaren: ‘gaat uw gang’ of ‘dank u wel’. Dat is wat we daar willen.

Wat maakt volgens jou een wijk leefbaar en aantrekkelijk?

Ten eerste moet je eigen appartement goed zijn. Er moet een goede buitenruimte zijn, je moet een prettig uitzicht hebben op een openbare ruimte die er aantrekkelijk uitziet, je moet een beetje beweging zien. Je moet uit je appartement in een hof, op een plein of een straat kunnen stappen en het gevoel hebben dat je dan ergens bent. Je moet mensen tegenkomen; je wilt op straat niet in je eentje zijn, want dat is niet prettig. Je moet een wandelingetje kunnen maken, met of zonder hond, je moet op loopafstand een hapje kunnen eten en een biertje kunnen drinken, je moet er mensen kunnen ontmoeten. Gewoon, de dagelijkse dingen. Daar gaat het om. Het is allemaal niet zo moeilijk.

www.pphp.nl

Bel me voor een afspraak

Naam:
Telefoonnummer: